Maske za lice postale su obvezne u javnom prijevozu, a preporučljive su u zatvorenom prostoru. Ljekarne Zubović u svojoj ponudi ima nekoliko vrsta zaštitnih maski, a za vas smo izdvojili pamučne maske za višekratnu upotrebu.

Maska za lice troslojna
Cijena: 164,50kn (pakovanje od 50 komada)

Višekratna pamučna maska za lice ZA DJECU
Cijena: 12,19kn

Višekratna pamučna maska za lice BIJELA
Cijena: 12,48kn

Višekratna pamučna maska za lice CRNA
Cijena: 12,48kn

Pamučna maska za lice CRNA – Periva dvoslojna višekratna maska od 100% pamuka. Skupljanje po dužini 2%; po širini 1,0%. Atest: DA
HRVATSKI PROIZVOD – Vaš Salvus!

Zaštitna maska vid je fizičke barijere između nosa i usta osobe te njezine okoline, a poznata je još i pod nazivom kirurška maska.

Kirurška zaštitna maska ima najčešće tri sloja građena od mikro- i nanovlakana polimera koji djeluju kao filtar tako što zaustavljaju prodor mikroorganizama. Na zaštitnoj maski uočljiva su tri nabora koji služe za rastezanje maske kako bi se njome prekrilo područje od nosa do podbratka.

Postoji nekoliko načina postavljanja maske: pričvršćivanjem za uši, pričvršćivanjem pomoću elastične vrpce na stražnji dio glave između tjemena i zatiljka ili pak pričvršćivanjem putem mašne ukoliko su na masku nadovezane četiri odvojene trake.

Iako je korisna kao fizička barijera, maska nije učinkovita u filtriranju mikronskih čestica koje se oslobađaju kihanjem, šmrcanjem i potom prenose zrakom stoga ne osigurava potpunu zaštitu od zaraze. Prije prve upotrebe potrebno ju je oprati. Maska je funkcionalna do maksimalno četiri sata, nakon čega ju je potrebno skinuti i oprati. Nakon toga maska se može opet koristiti.

Kako staviti i skinuti zaštitnu masku?

Pravilno rukovanje maskom također pridonosi njezinoj glavnoj funkciji – zaštiti od širenja infekcije. Najvažnije što osoba mora imati na umu jest činjenica da su zaštitne maske namijenjene jednokratnoj uporabi. Dakle, nakon nošenja maska se mora pravilno skinuti i zbrinuti. Ukoliko za vrijeme nošenja maska postane vlažna, vrijeme je za promjenu.

Upute za pravilno postavljanje i skidanje kirurške maske trebale bi se nalaziti na pakiranju proizvoda.

Prilikom postavljanja potrebno je pratiti sljedeće korake:

 • prije dodirivanja maske oprati ruke sapunom i vodom ili dezinficijensom za ruke;
 • izvaditi masku iz pakiranja i provjeriti da nema oštećenja ili rupa na bilo kojoj strani;
 • provjeriti koja je stražnja, a koja prednja strana maske (prednja strana uglavnom je zelene, a stražnja bijele boje);  lice dodiruje stražnja strana maske;
 • pričvrstiti masku za lice na pravilan način ovisno o njezinom tipu (za uši, zatiljak ili s mašnom);
 • čvrsti rub maske prilagoditi obliku nosa;
 • donji dio maske potegnuti prema dolje kako bi se kompletno prekrilo područje usta i podbratka.

Prilikom skidanja maske potrebno je pridržavati se sljedećih uputa:

 • prije diranja maske oprati ruke sapunom i vodom ili dezinficijensom za ruke te izbjegavati kontakt s tijelom maske s obzirom da je taj dio kontaminiran;
 • maske koje se pričvršćuju za uši treba uhvatiti za obje petlje, istodobno ih nategnuti i skinuti;
 • maske koje se pričvršćuju s mašnom skidaju se tako da se prvo otpusti donja mašna, zatim gornja, a potom se maska odmakne od lica;
 • maske s elastičnom trakom skidaju se tako da se preko glave provuče prvo donja, a zatim gornja traka;
 • masku treba staviti u plastičnu vrećicu i baciti u smeće, a poslije ruke još jednom dobro oprati sapunom i vodom ili dezinficijensom za ruke.