Ljekarne Zubović su mjesto vašega zdravlja i ljepote!

Mini košarica

Akutna upala grla, koja obično opisuje faringitis (upalu ždrijela), tonzilitis (upalu nakupine limfnog tkiva u ustima – krajnika) i laringitis (upalu grkljana), jedan je od najčešćih razloga zbog kojeg pacijenti odlaze liječniku obiteljske medicine.

Klinički značaj upale grla

Simptomi upale grla mogu biti grlobolja, otežano gutanje, povećanje limfnih čvorova vrata i povišena tjelesna temperatura. Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom te prema potrebi uzimanjem uzoraka iz grla (obriska ždrijela) te osnovnom laboratorijskom analizom krvi. Međutim, većina ljudi s upaljenim grlom neće potražiti liječničku pomoć. Upalu grla većinom uzrokuju virusi; ona se ne liječi antibioticima već odmaranjem, uzimanjem lijekova protiv bolova, konzumiranjem dovoljne količine tekućine i drugim terapijama usmjerenima na ublažavanje simptoma grlobolje. Najčešća upala grla uzorkovana bakterijom je tzv. streptokokna angina, faringitis uzrokovan streptokoknom bakterijom. Kod takvog oblika upale grla potrebno je liječenje antibiotikom.

Što uzrokuje upalu grla?

Upala grla obično je uzrokovana virusnom infekcijom, a najčešće je izazvana virusima obične prehlade (adenovirus, rinovirus, virus influence – gripe, sezonski koronavirusi, respiratorni sincicijski virus), ali ponekad i Epstein-Barr virusom, herpes simpleks virusom, citomegalovirusom ili HIV-om. U oko 30% slučajeva uzročnici su bakterije, a najčešći je beta-hemolitički streptokok grupe A (engl. group A beta-hemolytic streptococcus = GABHS). Ponekad su uzročnici i bakterije Streptococcus pneumoniae, Mycoplasma pneumoniae, Chlamydophila pneumoniae i Corynebacterium diphtheriae.

Rizični faktori

Iako svatko može dobiti upalu grla, određeni čimbenici nas čine osjetljivijima, npr. dob (djeca u dobi između 3 i 15 godina imaju veću vjerojatnost pojave streptokoka u grlu te samim time i infekcije), izloženost duhanskom dimu, izloženost kemijskim nadražajnim sredstvima, boravak u zatvorenim prostorima s velikim brojem ljudi, oslabljen imunitet.

Simptomi upale grla

Bol pri gutanju je glavni simptom koji se često širi prema ušima. Uz navedeni simptom učestala je i povišena tjelesna temperatura, malaksalost, glavobolja, probavne tegobe, kao i promuklost. Može se pojaviti i osip po tijelu. Krajnici su povećani i crveni, a limfni čvorovi vrata mogu biti uvećani ili osjetljivi na dodir. Sluznica koja prekriva ždrijelo može biti lagano ili teško upaljena te može biti pokrivena bjelkastom membranom ili gnojnim iscjetkom. U ždrijelu se može osjetiti škakljanje ili hrapavost, a osoba ima stalnu potrebu pročistiti ždrijelo. Neliječena streptokokna bakterijska infekcija ždrijela i tonzila može izazvati lokalne gnojne komplikacije kao što je nakupljanje i čahurenje gnoja iza samih krajnika, a ponekad i tzv. nesupurativne komplikacije poput reumatske vrućice ili upale bubrežnih glomerula.

Dijagnostika upale grla

Upala grla se kliničkim pregledom lako prepoznaje, međutim, njezin uzročnik ne. Tijekom pregleda liječnik pomoću metalnog ili drvenog instrumenta pregledava ždrijelo i tonzile, pipajući vrat provjerava jesu li su uvećani limfni čvorovi te stetoskopom sluša disanje. Ako je potrebno, uzima bris grla i upućuje na vađenje krvi u laboratorij. Pojačana sekrecija iz nosa i kašalj obično ukazuju na virusnu infekciju. Na infektivnu mononukleozu ukazuje povećanje limfnih čvorova, uvećana slezena i jetra, umor i malaksalost koja traje dulje od tjedan dana, uz gustu bijelu naslagu na tonzilama, pogotovo u mlađih osoba.

Prljavo siva, debela naslaga na ždrijelu, koja krvari pri odizanju, ukazuje na difteriju. Budući da je bakterijsku infekciju (najčešće izazvanu beta-hemolitičkim streptokokom grupe A) potrebno liječiti antibioticima, mora se postaviti dijagnoza. Klinički pokazatelji koji govore u prilog kako se najvjerojatnije radi o streptokoknoj angini je povišena tjelesna temperatura iznad 38°C, povećani limfni čvorovi s prednje strane vrata, izostanak kašlja i naslage u području ždrijela i tonzila. Ukoliko je prisutan samo jedan od prethodnih pokazatelja vjerojatno se ne radi o bakterijskoj već o virusnoj infekciji.

Obrisak grla je potrebno učiniti ukoliko su prisutna dva ili više prethodno navedena klinička pokazatelja. Liječnik trlja sterilni bris preko stražnjeg dijela grla kako bi uzeo uzorak sekreta i šalje ga u laboratorij na testiranje. Mnoge su zdravstvene ustanove opremljene laboratorijskom opremom koja može dobiti rezultat testa za brzi test na antigen streptokoka u roku od nekoliko minuta. Međutim drugi, često pouzdaniji i dijagnostički osjetljiviji test koji se naziva kultura, šalje se u mikrobiološki laboratorij te se u roku nekoliko dana dobiju rezultati koja je bakterija uzročnik bolesti.

Liječenje upale grla

Upala grla uzrokovana virusnom infekcijom obično traje pet do sedam dana i u većini slučajeva ne zahtijeva liječenje. Liječenje se zasniva na pastilama, sprejevima ili tabletama za smanjenje nelagode, boli i pečenja u grlu, pijenju velike količine tekućine i mirovanju. Antibiotici ne pomažu ako je infekcija virusna, ali ih se može propisati ako liječnik sumnja kako je infekcija bakterijska. Inače se antibiotik ne daje sve dok laboratorijske pretrage ne potvrde dijagnozu bakterijske upale.

Ako pretrage pokazuju da je faringitis uzrokovala streptokokna infekcija (streptokokna angina), liječnik propisuje penicilinski antibiotik, obično u obliku tableta, s ciljem da se iskorijeni infekcija i spriječe komplikacije. U bolesnika koji su alergični na penicilin propisuje se eritromicin, azitromicin ili neki drugi nepenicilinski antibiotik. Simptomi virusnog tonzilitisa ublažuju se na iste načine kao i simptomi kod faringitisa. Pri streptokoknom tonzilitisu tablete penicilina se uzimaju tijekom 10 dana (znatno dulje od vremena nakon kojeg se osoba osjeća dobro) kako bi se sve bakterije uništile. Rijetko kada je potrebno uklanjanje krajnika, samo u slučajevima ako se tonzilitis učestalo pojavljuje ili je samo kratkotrajno svladan antibioticima.

Liječenje virusnog laringitisa ovisi o simptomima. Odmaranje glasa prestankom govorenja i udisanje vodene pare olakšava simptome i zacjeljuje bolna područja. Ako infekciju uzrokuju bakterije, koristi se antibiotik u obliku tableta. Ako se simptomi ne počnu poboljšavati ili se pogoršavaju nakon tri dana liječenja antibioticima, potrebno je ponovno se javiti liječniku radi daljnje dijagnostičke obrade i odluke o eventualnoj promjeni antibiotika.

Prevencija širenja upale grla

Glavni savjet jest: operite ruke nakon kašljanja, puhanja nosa ili kihanja. Iako nije uvijek moguće izbjeći bliski kontakt s bolesnim osobama, izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa ili usta kako biste spriječili širenje infekcije. Pranje ruku važan je i vrlo učinkovit način sprečavanja širenja infekcije. Obratite posebnu pozornost na nokte, prostor između prstiju i zapešća. Koristite sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola kao alternativu pranja ruku kad sapun i voda nisu dostupni. Dezinficijens treba raširiti po cijeloj površini ruku, prstiju i zapešća dok se ne osuši i može se koristiti nekoliko puta dnevno. Izbjegavajte dijeljenje hrane, pribora za jelo ili čaša. Kašljite ili kišite u maramicu i bacite je, a ukoliko nemate pri ruci maramicu, kihnite u lakat. Redovito čistite mobitele, daljinske upravljače i računalne tipkovnice sanitarnim sredstvom za čišćenje.

Cijepljenje je jedno od najvećih medicinskih dostignuća te najsnažnija i najekonomičnija mjera javnog zdravstva koje je danas dostupno.

Stoga je zdravstvena ustanova Ljekarne Zubović u suradnji s ordinacijom dr. Marija Sokić-Bigović, organizirala cijepljenje za pacijente koji imaju mogućnost i potrebu kupiti cjepivo u našim ljekarničkim jedinicama.

Cijepljenje je besplatno, a odvijat će se u ljekarničkoj jedinici u Relkovićevoj 32 (dvorišni ulaz), u terminima:

 • 19. listopada – ponedjeljak
 • 22. listopada – četvrtak
 • 23. listopada – petak

u vremenu od 14:30 do 16:00 sati.

Za sve dodatne informacije zvati na 035/366-255

Vaše ljekarne Zubović!

ČLANAK 1. Organizator
Organizator nagradne igre pod nazivom „ NAGRADNA IGRA L’Erbolario Set za ruke i usnice“, u nastavku Nagradna igra, su Ljekarne Zubović, Matije Antuna Relkovića 32, 35400 Nova Gradiška, u daljnjem tekstu Organizator.

ČLANAK 2. Trajanje i svrha Nagradne igre
Nagradna igra se održava u razdoblju od 07. rujna do 12. rujna 2020. godine, a odnosi se na području cijele Republike Hrvatske. Nagradna igra priređuje se u cilju promidžbe Organizatorovih proizvoda na njegovoj službenoj Facebook stranici (https://www.facebook.com/LjekarneZubovic/).

ČLANAK 3. Pravila
Pravila Nagradne igre su na web stranici Organizatora (www.ljekarne-zubovic.hr) i stupaju na snagu danom objave. Sudjelovanjem u ovoj Nagradne igre prihvaćaju se Pravila istog.

ČLANAK 4. Pravo sudjelovanja
U Nagradnoj igri mogu sudjelovati sve punoljetne fizičke osobe s prebivalištem u Republici Hrvatskoj.

ČLANAK 5. Kako sudjelovati u Nagradnoj igri
Sudionik u Nagradnoj igri može sudjelovati samo jednom tako da u razdoblju trajanja ove Nagradne igre službenu stranicu Ljekarne Zubović (https://www.facebook.com/LjekarneZubovic/), podjeli objavu, te označi jednu osobu.

ČLANAK 6. Odabir dobitnika
Dobitnika Nagradne igre odabire stručni žiri pomoću RANDOM aplikacije. Na odluku žirija nije moguća pritužba.

ČLANAK 7. Diskvalifikacija
Organizator zadržava pravo diskvalifikacije sudionika, nakon, ali i za vrijeme trajanja Nagradne igre , u sljedećim slučajevima:- ako Sudionik prekrši ova Pravila,- ako je sadržaj koji Sudionik prijavljuje uvredljivog ili vulgarnog sadržaja,- ako Sudionik koristi lažne ili dvostruke profile za osvajanje nagrade, ili ako postoji opravdana sumnja u postojanje istih,- ako Sudionik ne odgovori na upit Organizatora u roku od 24 sata, ostavi netočne osobne podatke ili iz drugog razloga nije moguće stupiti s njim u kontakt.

ČLANAK 8. Fond nagrada koji utvrđuje Organizator
Nagradni fond iznosi 128kn. Proizvod glasi ” Set za ruke i usnice Sfumature di Dalia” .Sudionici u ovom Nagradnoj igri pravo zahtijevati nagrade koje nisu navedene u ovim pravilima. Nagrade se ne mogu zamijeniti za novac, druge proizvode ili usluge.

ČLANAK 9. Rezultati Nagradne igre
Ime Dobitnika koji osvoji nagradu, bit će objavljeno na stranici Organizatora (https://www.facebook.com/LjekarneZubovic/) i na web stranici (www.ljekarne-zubovic.hr) najkasnije 2 sata od završetka Nagradne igre.

ČLANAK 10. Preuzimanje nagrade
Za preuzimanje nagrade, Dobitnik se mora javiti u inbox Facebook stranice https://www.facebook.com/LjekarneZubovic/. Ako se Dobitnik ne javi u inbox Facebook stranice u roku 48 sati od postavljanja obavijesti o osvojenoj nagradi, Dobitnik gubi pravo na nagradu te se ista dodjeljuje sljedećem plasiranom i nastavno tako dalje sve dok se Dobitnik ne odazove u roku od 72 sata od postavljanja obavijesti. Preuzimanjem nagrade prestaju sve obveze Organizatora Nagradne igre prema Dobitniku.

ČLANAK 11: Porezi
Dobitnik ne snosi nikakve poreze, obveze niti naknade direktno povezane s nagradama.

ČLANAK 12. Prihvaćanje i izmjene pravila
Sudionik Nagradne igre prihvaća prava i obveze iz ovih Pravila. Organizator zadržava pravo promjene ovih Pravila, o čemu će pravovremeno obavijestiti sve Sudionike Nagradne igre objavom na Facebook stranici, odnosno web stranici.

ČLANAK 13. Zaštita osobnih podataka
Sudionik Nagradne igre prihvaća da se njegovi podaci koriste i objave u svrhu promocije ove Nagradne igre. Osobni podaci Sudionika bit će korišteni sukladno propisima o zaštiti osobnih podataka. Organizator neće imati pristup Sudionikovom Facebook profilu, niti će se koristiti i pristupati Sudionikovim podacima na toj mreži, osim onih podataka koji su javno dostupni. Sudionici su ovlašteni u svakom trenutku usprotiviti se korištenju svojih osobnih podataka u svrhu promocije te zahtijevati da im se omogući uvid, dopuna, ispravak i brisanje podataka, kao i povlačenje dane suglasnosti. Pravo na brisanje vlastitih osobnih podataka i povlačenje dane suglasnosti moguće je ostvariti slanjem zahtjeva Organizatoru na e-mail adresu. Ostvarivanje prava na brisanje podataka i povlačenje suglasnosti smatrat će se odustankom od sudjelovanja u Nagradnoj igri.

ČLANAK 14. Izuzimanje Facebooka
Ova Nagradna igra nije ni na koji način povezan s Facebookom. Facebook ne promiče, ne sponzorira niti ne upravlja ovom Nagradnom igrom i oslobađa se svake odgovornosti spram svakog Sudionika.

ČLANAK 15. Mogućnost prekida Nagradne igre
Organizator zadržava pravo prekida Nagradne igre, u slučaju okolnosti za koje Organizator nije odgovoran, odnosno koje nije mogao spriječiti, otkloniti ili izbjeći, u kojem se oslobađa svih mogućih nastalih obveza prema Sudioniku. Organizator ne snosi nikakvu odgovornost zbog tehničkih problema ili grešaka u unosu podataka i drugih razloga koji ne ovise od Organizatora.

ČLANAK 16. Pravna nadležnost
Ugovorne stranke su suglasne da će sve eventualne međusobne sporove proizašle iz ovog Pravilnika pokušati riješiti sporazumno, a ako to nije moguće, ugovaraju nadležnost Trgovačkog suda u Slavonskom Brodu.

NAGRADNA IGRA L'Erbolario Set za ruke i usnice 🥳🎉Ljekarne Zubović vas nagrađuju s L'Erbolario Set za ruke i usnice…

Posted by Ljekarne Zubović on Monday, September 7, 2020

ČLANAK 1. Organizator
Organizator nagradne igre pod nazivom „NAGRADNA IGRA – COVID-19“, u nastavku Nagradna igra, su Ljekarne Zubović, Matije Antuna Relkovića 32, 35400 Nova Gradiška, u daljnjem tekstu Organizator.

ČLANAK 2. Trajanje i svrha Nagradne igre
Nagradna igra se održava u razdoblju od 22. srpnja do 26. srpnja 2020. godine, a odnosi se na području cijele HRVATSKE. Nagradna igra priređuje se u cilju promidžbe Organizatorovih proizvoda na njegovoj službenoj Facebook stranici (https://www.facebook.com/LjekarneZubovic/).

ČLANAK 3. Pravila
Pravila Nagradne igre su na web stranici Organizatora (www.ljekarne-zubovic.hr) i stupaju na snagu danom objave. Sudjelovanjem u ovoj Nagradne igre prihvaćaju se Pravila istog.

ČLANAK 4. Pravo sudjelovanja
U Nagradnoj igri mogu sudjelovati sve punoljetne fizičke osobe s prebivalištem u Republici Hrvatskoj.

ČLANAK 5. Kako sudjelovati u Nagradnoj igri
Sudionik u Nagradnoj igri može sudjelovati samo jednom tako da u razdoblju trajanja ove Nagradne igre službenu stranicu Ljekarne Zubović (https://www.facebook.com/LjekarneZubovic/), podjeli objavu, te označi jednu osobu.

ČLANAK 6. Odabir dobitnika
Dobitnika Nagradne igre odabire stručni žiri pomoću RANDOM aplikacije. Na odluku žirija nije moguća pritužba.

ČLANAK 7. Diskvalifikacija
Organizator zadržava pravo diskvalifikacije sudionika, nakon, ali i za vrijeme trajanja Nagradne igre , u sljedećim slučajevima:- ako Sudionik prekrši ova Pravila,- ako je sadržaj koji Sudionik prijavljuje uvredljivog ili vulgarnog sadržaja,- ako Sudionik koristi lažne ili dvostruke profile za osvajanje nagrade, ili ako postoji opravdana sumnja u postojanje istih,- ako Sudionik ne odgovori na upit Organizatora u roku od 24 sata, ostavi netočne osobne podatke ili iz drugog razloga nije moguće stupiti s njim u kontakt.

ČLANAK 8. Fond nagrada koji utvrđuje Organizator
Nagradni fond iznosi cca 50 kn. Proizvod glasi “Maskice po izboru dobitnice ili dobitnika” . Sudionici u ovom Nagradnoj igri pravo zahtijevati nagrade koje nisu navedene u ovim pravilima. Nagrade se ne mogu zamijeniti za novac, druge proizvode ili usluge.

ČLANAK 9. Rezultati Nagradne igre
Ime Dobitnika koji osvoji nagradu, bit će objavljeno na stranici Organizatora (https://www.facebook.com/LjekarneZubovic/) i na web stranici (www.ljekarne-zubovic.hr) najkasnije 2 sata od završetka Nagradne igre.

ČLANAK 10. Preuzimanje nagrade
Za preuzimanje nagrade, Dobitnik se mora javiti u inbox Facebook stranice https://www.facebook.com/LjekarneZubovic/. Ako se Dobitnik ne javi u inbox Facebook stranice u roku 48 sati od postavljanja obavijesti o osvojenoj nagradi, Dobitnik gubi pravo na nagradu te se ista dodjeljuje sljedećem plasiranom i nastavno tako dalje sve dok se Dobitnik ne odazove u roku od 72 sata od postavljanja obavijesti. Preuzimanjem nagrade prestaju sve obveze Organizatora Nagradne igre prema Dobitniku.

ČLANAK 11: Porezi
Dobitnik ne snosi nikakve poreze, obveze niti naknade direktno povezane s nagradama.

ČLANAK 12. Prihvaćanje i izmjene pravila
Sudionik Nagradne igre prihvaća prava i obveze iz ovih Pravila. Organizator zadržava pravo promjene ovih Pravila, o čemu će pravovremeno obavijestiti sve Sudionike Nagradne igre objavom na Facebook stranici, odnosno web stranici.

ČLANAK 13. Zaštita osobnih podataka
Sudionik Nagradne igre prihvaća da se njegovi podaci koriste i objave u svrhu promocije ove Nagradne igre. Osobni podaci Sudionika bit će korišteni sukladno propisima o zaštiti osobnih podataka. Organizator neće imati pristup Sudionikovom Facebook profilu, niti će se koristiti i pristupati Sudionikovim podacima na toj mreži, osim onih podataka koji su javno dostupni. Sudionici su ovlašteni u svakom trenutku usprotiviti se korištenju svojih osobnih podataka u svrhu promocije te zahtijevati da im se omogući uvid, dopuna, ispravak i brisanje podataka, kao i povlačenje dane suglasnosti. Pravo na brisanje vlastitih osobnih podataka i povlačenje dane suglasnosti moguće je ostvariti slanjem zahtjeva Organizatoru na e-mail adresu. Ostvarivanje prava na brisanje podataka i povlačenje suglasnosti smatrat će se odustankom od sudjelovanja u Nagradnoj igri.

ČLANAK 14. Izuzimanje Facebooka
Ova Nagradna igra nije ni na koji način povezan s Facebookom. Facebook ne promiče, ne sponzorira niti ne upravlja ovom Nagradnom igrom i oslobađa se svake odgovornosti spram svakog Sudionika.

ČLANAK 15. Mogućnost prekida Nagradne igre
Organizator zadržava pravo prekida Nagradne igre, u slučaju okolnosti za koje Organizator nije odgovoran, odnosno koje nije mogao spriječiti, otkloniti ili izbjeći, u kojem se oslobađa svih mogućih nastalih obveza prema Sudioniku. Organizator ne snosi nikakvu odgovornost zbog tehničkih problema ili grešaka u unosu podataka i drugih razloga koji ne ovise od Organizatora.

ČLANAK 16. Pravna nadležnost
Ugovorne stranke su suglasne da će sve eventualne međusobne sporove proizašle iz ovog Pravilnika pokušati riješiti sporazumno, a ako to nije moguće, ugovaraju nadležnost Trgovačkog suda u Slavonskom Brodu.

NAGRADNA IGRA 🥳🎉Osvoji DVIJE MASKE ZA LICE po vlastitom izbboru 😷😁Ljekarne Zubović vas nagrađuju, osvoji DVIJE MASKE…

Posted by Ljekarne Zubović on Wednesday, July 22, 2020

[IZVLAČENJE NAGRADNE IGRE] Sretna dobitnica je @Lidija Sever (https://www.facebook.com/lidija.sever.7) koju molimo da se…

Posted by Ljekarne Zubović on Sunday, July 26, 2020

Maske za lice postale su obvezne u javnom prijevozu, a preporučljive su u zatvorenom prostoru. Ljekarne Zubović u svojoj ponudi ima nekoliko vrsta zaštitnih maski, a za vas smo izdvojili pamučne maske za višekratnu upotrebu.

Maska za lice troslojna
Cijena: 164,50kn (pakovanje od 50 komada)

Višekratna pamučna maska za lice ZA DJECU
Cijena: 12,19kn

Višekratna pamučna maska za lice BIJELA
Cijena: 12,48kn

Višekratna pamučna maska za lice CRNA
Cijena: 12,48kn

Pamučna maska za lice CRNA – Periva dvoslojna višekratna maska od 100% pamuka. Skupljanje po dužini 2%; po širini 1,0%. Atest: DA
HRVATSKI PROIZVOD – Vaš Salvus!

Zaštitna maska vid je fizičke barijere između nosa i usta osobe te njezine okoline, a poznata je još i pod nazivom kirurška maska.

Kirurška zaštitna maska ima najčešće tri sloja građena od mikro- i nanovlakana polimera koji djeluju kao filtar tako što zaustavljaju prodor mikroorganizama. Na zaštitnoj maski uočljiva su tri nabora koji služe za rastezanje maske kako bi se njome prekrilo područje od nosa do podbratka.

Postoji nekoliko načina postavljanja maske: pričvršćivanjem za uši, pričvršćivanjem pomoću elastične vrpce na stražnji dio glave između tjemena i zatiljka ili pak pričvršćivanjem putem mašne ukoliko su na masku nadovezane četiri odvojene trake.

Iako je korisna kao fizička barijera, maska nije učinkovita u filtriranju mikronskih čestica koje se oslobađaju kihanjem, šmrcanjem i potom prenose zrakom stoga ne osigurava potpunu zaštitu od zaraze. Prije prve upotrebe potrebno ju je oprati. Maska je funkcionalna do maksimalno četiri sata, nakon čega ju je potrebno skinuti i oprati. Nakon toga maska se može opet koristiti.

Kako staviti i skinuti zaštitnu masku?

Pravilno rukovanje maskom također pridonosi njezinoj glavnoj funkciji – zaštiti od širenja infekcije. Najvažnije što osoba mora imati na umu jest činjenica da su zaštitne maske namijenjene jednokratnoj uporabi. Dakle, nakon nošenja maska se mora pravilno skinuti i zbrinuti. Ukoliko za vrijeme nošenja maska postane vlažna, vrijeme je za promjenu.

Upute za pravilno postavljanje i skidanje kirurške maske trebale bi se nalaziti na pakiranju proizvoda.

Prilikom postavljanja potrebno je pratiti sljedeće korake:

 • prije dodirivanja maske oprati ruke sapunom i vodom ili dezinficijensom za ruke;
 • izvaditi masku iz pakiranja i provjeriti da nema oštećenja ili rupa na bilo kojoj strani;
 • provjeriti koja je stražnja, a koja prednja strana maske (prednja strana uglavnom je zelene, a stražnja bijele boje);  lice dodiruje stražnja strana maske;
 • pričvrstiti masku za lice na pravilan način ovisno o njezinom tipu (za uši, zatiljak ili s mašnom);
 • čvrsti rub maske prilagoditi obliku nosa;
 • donji dio maske potegnuti prema dolje kako bi se kompletno prekrilo područje usta i podbratka.

Prilikom skidanja maske potrebno je pridržavati se sljedećih uputa:

 • prije diranja maske oprati ruke sapunom i vodom ili dezinficijensom za ruke te izbjegavati kontakt s tijelom maske s obzirom da je taj dio kontaminiran;
 • maske koje se pričvršćuju za uši treba uhvatiti za obje petlje, istodobno ih nategnuti i skinuti;
 • maske koje se pričvršćuju s mašnom skidaju se tako da se prvo otpusti donja mašna, zatim gornja, a potom se maska odmakne od lica;
 • maske s elastičnom trakom skidaju se tako da se preko glave provuče prvo donja, a zatim gornja traka;
 • masku treba staviti u plastičnu vrećicu i baciti u smeće, a poslije ruke još jednom dobro oprati sapunom i vodom ili dezinficijensom za ruke.